Túrós-tejfölös pogácsa

Túrós-tejfölös pogácsa


Túrós-tejfölös pogácsa

Mi is az a pogácsa? Mi jut eszünkbe a pogácsa szó hallatán? Erre szinte még a legapróbb gyerek is azonnal azt válaszolná: Egy finom kerek süti. Igen: A pogácsa egy kisebb kerek, általában sós sütemény, de létezik édes változata is. A Kárpát-medence, a balkán és a török konyha jellegzetes terméke. Természetesen nagyon szívesen sütjük mi magyar háziasszonyok is. Sokféle pogácsa létezik, hirtelen nehéz is lenne felsorolni őket. Én ma egy túrós-tejfölös pogácsát készítettem.

Hozzávalók:

- 50 dkg liszt,

- 25 dkg margarin,

- 1 evőkanál só,

- 25 dkg túró,

- 2 dl tejföl,

- 1 tojás, (+1 a tetejét megkenni)

- 1 csomag élesztő, 

- kevés reszelt sajt a tetejére

 

Elkészítése:

- A lisztet először is átszitáljuk, hogy laza legyen, majd hozzáadjuk a margarint és a sót és összegyúrjuk.

- Amikor  már jól összevegyült, hozzáadjuk a túrót, a tejfölt, a tojást és az élesztőt is belemorzsoljuk, majd  kiméletesen összekeverjük, jól összegyúrjuk. Kapunk egy szép kis cipónyi tésztát.

- Tálban letakarva, szobahőmérsékleten egy órát hagyjuk kellni.

Majd...

- A tésztát kb. újnyi vastagságúra és kiszaggatjuk tetszés szerinti méretű kerek szaggatóval,

- Majd sütőpapírral bélelt tepsikbe rakjuk,

- Tojássárgájával megkenjük a tetejét és minden darabra egy csipetnyi reszelt sajtot  teszünk.

- Én a sajtos mellett sós-köményest is készítettem. Ebből az adag tésztából 3 tepsi megtelt.

 

 

- Közben a sütőt 200 fokra felmelegítjük,

- Majd, 20-25 perc alatt szép aranybarnára sütjük a pogácsánkat.

Még néhány fotó:

Ez a pogácsa még másnap is omlós és finom lesz!

Jó étvágyat hozá!

Forrás:https://azenkonyham.izvilaga.hu/

https://azenkonyham.izvilaga.hu/adatlap/turos_tejfolos_pogacsa/483

Tetszett a cikk?

 

 

SzegedVilága cikkek

Babits Mihály
Helyi hírességek, bemutatása
Szentistváni Babits Mihály László Ákos (Szekszárd, 1883. november 26. – Budapest, Krisztinaváros, 1941. ...
Szegedi cipó
Szegedi receptek, Hírős ételeink
Szegedi cipónk, hagyományos recept alapján, BL 80-as lisztből készül. De mitől szegedi?
Kérészek tánca a Tiszán évente egyszer!
SzegedVilága, helyi hírek
Amióta világ a világ, minden év júniusában az Alföldön kivirágzik a szőke Tisza. Nem tavirózsákra kell gondolnunk!
Reggeliző sós palacsinta
Szegedi receptek, helyiek receptjei
Reggeliző sós palacsinta  Szinte mindenki szereti a palacsintát. Ezért gondoltam újra! Miért ne ehetnénk reggel ...
Szegedi Dóm orgonájának állapota
SzegedVilága, helyi hírek
Szegedi Dóm orgonájának állapota Története és jellemzői A Fogadalmi templom büszkélkedhet Magyarország le ...
Szegedi halászlé
Szegedi receptek, Hírős ételeink
Az eredeti szegedi halászlevet bográcsban készítették, szabad tűzön.
Agárdy Gábor
Helyi hírességek, bemutatása
Agárdy Gábor (született Arklián, örményül: Գաբրիել Արկալիյան Gabriel Arkaliján (Szeged, 1 ...
József Attila
Helyi hírességek, bemutatása
József Attila  (Budapest, Ferencváros, 1905. április 11. – Balatonszárszó, 1937. december 3.) Baumgarte ...
Belvárosi híd története
Helyi történetek, helyi események
A várost elpusztító árvíz után Szeged teljes újjáépítésének fontos része volt - a már 1787-ben felvetődö ...

További cikkek »

 

Helyi látnivalók

További helyi látnivalók »

 

Helyi programok

További helyi programok »