Szegedi halászlé


Szegedi Halászlé

Hozzávalók:

1 kg ponty
0,5 kg harcsa
25 dkg kecsege
25 dkg csuka
30 dkg vöröshagyma (makói)
25 dkg fűszerpaprika (szegedi)
10 dkg csemegepaprika
5 dkg csemegeparadicsom
2-3 db erős paprika
só ízlés szerint

Elkészítése:

A halakat megtisztítjuk, jó alaposan leöblítjük, az ikrát és a tejet félre tesszük. A ponty, a harcsa és a kecsege fejét, farkát, valamint a feldarabolt csukát a felkarikázott vöröshagymával hideg vízben feltesszük főni, mérsékelt tűzön halalaplét készítünk. Közben a ponty, a kecsege és a harcsa törzsét 2 cm-es szeletekre vágjuk. Majd sózzuk, fűszerpaprikával meghintjük és félretesszük. A halalaplét sózzuk és kb. egy órán át lassan forraljuk. Ezután hozzáadjuk a fűszerpaprikát és addig főzzük, míg a halhús a csontokról leválik.

Ekkor a hallevetleszűrjük és ráöntjük a félretett halszeletekre, ikrákra, tejre, majd utánízesítjük és lassan tovább forraljuk. Kb. 15 perces forralás után hozzáadjuk a kis kockákra vágott csemegepaprikát, a paradicsomot és a felszeletelt erős paprikát is.

Majd további 10 percig lassan forralva készre főzzük.

 

Elkészítése bográcsban:

Az eredeti szegedi halászlevet bográcsban készítették, szabad tűzön. Ha bográcsban készítjük, akkor a halat hasonlóan daraboljuk, de készítéskor rétegezzük úgy, hogy a bogrács aljába tesszük a fejet, farkat, a kisebb haldarabokat. Majd rászórjuk a vágott vöröshagymát, megszórjuk a fűszerpaprikával, hideg vízzel felöntjük, sóval és erős szegedi cseresznyepaprikával ízlés szerint fűszerezzük és lassan forralva készre főzzük.

Forrás: www.szegedihalaszle.hu

Kép forrása:https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Hal%C3%A1szl%C3%A9.jpg

 
 
Jó étvágyat!
Tetszett a cikk?

 

 

SzegedVilága cikkek

Szeged története a kezdetektől
Helyi történetek, helyi események
Szeged és környéke az újkőkor (Kr. e. 5000) óta lakott.
Túrós-tejfölös pogácsa
Szegedi receptek, helyiek receptjei
Túrós-tejfölös pogácsa Mi is az a pogácsa? Mi jut eszünkbe a pogácsa szó hallatán? Erre szinte még a legapr ...
Meglepő érdekességek a hóról
SzegedVilága, helyi hírek
Meglepő érdekességek a hóról Ha tél, akkor hó- így volt ez sokáig, gyermekkorunkban nem telt el úgy tél, hog ...
Agárdy Gábor
Helyi hírességek, bemutatása
Agárdy Gábor (született Arklián, örményül: Գաբրիել Արկալիյան Gabriel Arkaliján (Szeged, 1 ...
József Attila
Helyi hírességek, bemutatása
József Attila  (Budapest, Ferencváros, 1905. április 11. – Balatonszárszó, 1937. december 3.) Baumgarte ...
Szegedi nagy boszorkányper
Helyi történetek, helyi események
A szegedi nagy boszorkányper 1728. július 23-án zajlott le
Csonka János
Helyi hírességek, bemutatása
Csonka János (Szeged, 1852. január 22. – Budapest, 1939. október 27.) magyar feltaláló, tiszteletbeli gép ...
Töltött paprika paradicsomban
Szegedi receptek, helyiek receptjei
Töltött paprika, húsgombóccal és benne főtt burgonyával. Hozzávalók:2-3 személyre:      6 db paprika   ...
Ízes palacsinta
Szegedi receptek, helyiek receptjei
  Ízes palacsinta:  Hozzávalók:         50-70  dkg liszt        3-4  db lehetőleg házi tojás, att ...

További cikkek »

 

Helyi látnivalók

További helyi látnivalók »

 

Helyi programok

További helyi programok »