Szegedi halászlé


Szegedi Halászlé

Hozzávalók:

1 kg ponty
0,5 kg harcsa
25 dkg kecsege
25 dkg csuka
30 dkg vöröshagyma (makói)
25 dkg fűszerpaprika (szegedi)
10 dkg csemegepaprika
5 dkg csemegeparadicsom
2-3 db erős paprika
só ízlés szerint

Elkészítése:

A halakat megtisztítjuk, jó alaposan leöblítjük, az ikrát és a tejet félre tesszük. A ponty, a harcsa és a kecsege fejét, farkát, valamint a feldarabolt csukát a felkarikázott vöröshagymával hideg vízben feltesszük főni, mérsékelt tűzön halalaplét készítünk. Közben a ponty, a kecsege és a harcsa törzsét 2 cm-es szeletekre vágjuk. Majd sózzuk, fűszerpaprikával meghintjük és félretesszük. A halalaplét sózzuk és kb. egy órán át lassan forraljuk. Ezután hozzáadjuk a fűszerpaprikát és addig főzzük, míg a halhús a csontokról leválik.

Ekkor a hallevetleszűrjük és ráöntjük a félretett halszeletekre, ikrákra, tejre, majd utánízesítjük és lassan tovább forraljuk. Kb. 15 perces forralás után hozzáadjuk a kis kockákra vágott csemegepaprikát, a paradicsomot és a felszeletelt erős paprikát is.

Majd további 10 percig lassan forralva készre főzzük.

 

Elkészítése bográcsban:

Az eredeti szegedi halászlevet bográcsban készítették, szabad tűzön. Ha bográcsban készítjük, akkor a halat hasonlóan daraboljuk, de készítéskor rétegezzük úgy, hogy a bogrács aljába tesszük a fejet, farkat, a kisebb haldarabokat. Majd rászórjuk a vágott vöröshagymát, megszórjuk a fűszerpaprikával, hideg vízzel felöntjük, sóval és erős szegedi cseresznyepaprikával ízlés szerint fűszerezzük és lassan forralva készre főzzük.

Forrás: www.szegedihalaszle.hu

Kép forrása:https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Hal%C3%A1szl%C3%A9.jpg

 
 
Jó étvágyat!
Tetszett a cikk?

 

 

SzegedVilága cikkek

József Attila
Helyi hírességek, bemutatása
József Attila  (Budapest, Ferencváros, 1905. április 11. – Balatonszárszó, 1937. december 3.) Baumgarte ...
Csonka János
Helyi hírességek, bemutatása
Csonka János (Szeged, 1852. január 22. – Budapest, 1939. október 27.) magyar feltaláló, tiszteletbeli gép ...
Móra Ferenc : Fecskehívogató
SzegedVilága, helyi hírek
Tavaszodik. Erről eszembe jutott Móra Ferenc szép verse. Móra Ferenc életéről, munkásságáról, írói és kö ...
Szeged, Aradi Vértanúk tere
Helyi történetek, helyi események
A tér neve eredetileg Gizella tér, melyet Ferenc József legidősebb lányáról, Gizella Mária Lujza főhercegnőrő ...
Szegedi cipó
Szegedi receptek, Hírős ételeink
Szegedi cipónk, hagyományos recept alapján, BL 80-as lisztből készül. De mitől szegedi?
A Boszorkánysziget legendája
Helyi történetek, helyi események
Mi jut eszedbe először, ha Szegedre gondolsz?
Ajánló cikk I.
SzegedVilága, helyi hírek
There are many variations of passages of Lorem Ipsum available, but the majority have suffered alteration in some form, ...
Körmendi János (színművész)
Helyi hírességek, bemutatása
Körmendi János  (Szeged, 1927. október 21. – Budapest, 2008. január 6.) Kossuth- és Jászai Mari-díjas ...
Lékó Péter
Helyi hírességek, bemutatása
Lékó Péter (Szabadka, 1979. szeptember 8. –) magyar sakkozó, nemzetközi nagymester, többszörös világba ...

További cikkek »

 

Helyi látnivalók

További helyi látnivalók »

 

Helyi programok

További helyi programok »